IMM-urile afectate de criza COVID-19 pot beneficia de granturi pentru IMM nerambursabile acordate de către Guvernul României prin Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020. Acestea se aplică societăților a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă. Ordonanța de urgență nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene prevede 3 tipuri de finanțări nerambursabile:
- Microgranturi de până la 2.000 EURO acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară;
- Granturi pentru capital de lucru în procent de 15% din cifra de afaceri acordate beneficiarilor sub formă de sumă forfetară;
- Granturi pentru investiții productive acordate IMM-urilor în valoare de până la 200.000 EURO, necesare pentru extinderea/ reabilitarea/ modernizarea capacităților de producție existente, realizarea unor capacități de producție noi, achiziționarea de echipamente, utilaje și instalații, precum și pentru modernizarea, reabilitarea, extinderea clădirilor existente sau achiziționarea unor clădiri destinate activităților de producție noi, inclusiv pentru achiziționarea de terenuri necesare realizării investițiilor în limita a 10% din valoarea proiectelor care fac obiectul cererilor de finanțare.
Sumele forfetare reprezintă o aplicare a principiului proporţionalităţii, prin care se urmăreşte simplificarea formalităţilor administrative pentru operaţiunile mici şi îmbunătăţirea accesului la fondurile structurale.
Obiective Specifice
- Menținerea în piață a IMM-urilor din România;
Menținere/creșterea numărului de angajați;
Diversificarea activităților a IMM-urilor din România;
Sprijinirea activităților economice din domeniile de activitate care contribuie la reducerea soldului negativ a balanței comerciale.