Punctaj maxim: 95 puncte – șanse de finanțare reduse
- Minim 2 locuri de muncă pentru un ajutor nerambursabil de 200.000 lei sau 1 loc de muncă pentru 100.000 lei
- Aport propriu de minim 15% (200.000 lei Ajutor financiar nerambursabil + contribuție proprie de ~ 35.000 lei)
- Echipamente tehnologice în valoare de minim 60% din valoarea proiectului
- Cel puțin 5% din bani direcționați către o componentă de dezvoltare durabilă – energie regenerabilă, autoturisme electrice etc
- Cel puțin unui dintre asociați/acționari a absolvit/se angajează că va absolvi un curs de educație antreprenorială;
- Cel puțin unui dintre asociați/acționari a absolvit/se angajează că va absolvi un curs de competențe digitale;
- Asociații/acționarii societății nu au mai avut calitatea de asociat/acționar în cadrul altei societăți decât cea aplicantă;
- Investiția este bazată / fundamentată pe un brevet de invenție eliberat de către un organism național sau internațional acreditat.
Domeniul de activitate se incadreaza in clasa: productie
Descrierea activitatii: Cu ajutorul Programului Start-up nation poate fi demarata o activitate in domeniul productiei de articole confectionate din textile precum paturi sau lenejrii de pat.
Importanta lenjeriei de pat pentru un somn cat mai bun.
Lenjeriile de pat vin in diferite modele, dar pe noi ne intereseaza sa vorbim despre materialul lor.
Lenjerii de bumbac
Acestea sunt cele mai cautate insa si cele mai greu de gasit. Exista mai multe tipuri de lenjerii din bumbac, diferenta dintre ele fiind facuta de calitatea bumbacului. Aceasta diferenta este facuta de lungimea bumbacului fibra, cu cat fibra este mai lunga cu atat bumbacul este mai de calitate.
Cel mai cautat bumbac este cel Egiptean, dupa cum si numele il da de gol, acest timp de bumbac este produs doar in Egipt, foarte rar gasit in Romania.
Desi lenjeriile din bumbac sunt cam cele mai scumpe de pe piata, diferenta de pret merita. Lenjeriile de bumbac sunt matasoase, foarte fine la atingere, nu se decoloreaza si sunt calduroase iarna si foarte racoroase vara.
Lenjerii din satin
Lenjeriile de satin sunt foarte indragite de persoanele care nu suporta caldura bine vara, ele fiind foare racoroase in perioadele calde.
Materialul lenjeriilor este foarte usor si respira foarte bine, de multe ori ai impresia ca nu ai ceva peste tine, atat de usoare sunt. Ai grija cand cumperi lenjeriile de satin! Trebuie sa cumperi fix pe dimensiunile patului, acestea fiind recunosta ca niste lenjerii care in timpul noptii „se misca” incercand sa ajunga mereu in mijlocul patului.
Cele mai bune seturi de cearsafuri, fete de perna sau pilote vin in diferite stiluri, marimi si materiale. Unele asternuturi de pat sunt mai moi, altele mai elegante sau bune in sezonul rece sau cald. Ele pot oferi beneficii financiare sau de calitate in ceea ce priveste confortul.
Lenjeriile de pat sunt disponibile intr-o gama variata de culori, modele, stiluri si materiale.. Daca materialul folosit este de slaba calitate, poti declansa diverse afectiuni dermatologice, astfel ca alegerea materialelor lenjeriilor de pat sunt cu atat mai importante. Principalele si cele mai populare lenjerii de pat, in functie de materialul folosit sunt:
Lenjeriile de pat din bumbacau avantajul de se spala foarte usor. Un material usor (egiptean sau peruvian) care asigura confortul perfect pentru somn si odihna. Ofera o senzatie placuta de moale, permitand respiratia coprului. Lenjeriile de pat din damasc se evidenteaza prin tesatura care reliefeaza modele obtinute prin teserea bumbacului de grosimi diferite prin unghiuri distincte de orientare. In plus, are capacitatea de a oferi caldura iarna si racoare vara. O sa mai gasiti modele de tesatura percale, ranforce, creton, satin sau jersey.
Lenjeriile de pat organice, brute sau rawsunt destul de greu de gasit, dar se observa tendinta de a fi produse si comercializate cat mai mult. Acestea sunt confectionate dintr-un amestec de in, bambus, bumbac si canepa si au o rezistenta crescuta, desi se sifoneaza cu usurinta ceea ce face greu de intretinut aspectul neted.
Lenjeriile de pat din inau calitati speciale, ceea ce le face scumpe. Astfel de tesaturi sunt recomandate vara, pentru ca absorb un procent ridicat de apa; o investitie pe termen lung pentru ca nu se deterioreaza usor, dar se sifoneaza imediat.
Lenjeriile de pat din satin si matase: cu cat mai simple, cu atat mai bine pentru a evita un aspect incarcat al camerei. Se recomada spatiilor elegante pentru ca tesatura este lucioasa si se asorteaza cu zonele glamour, boeme si luxoase. Tesaturile sunt fabricate din matase sau din fibre sintetice ceea ce le confera un aspect special. Singura problema – aluneca foarte usor de pe saltea daca sunt nu sunt fixate corespunzator. Alegerea se dovedeste excelenta celor care sufera de alergii, fibrele fiind hipoalergenice; preferate de persoanele cu pielea uscata sau sensibila.
Lenjeriile de pat din flanel sunt preferate iarna pentru ca sunt calduroase, ceea ce le face greu de suportat vara. Realizate din lana si material sintetic, confera moliciune.
Lenjeriile de pat din poliester sunt si cele mai accesibile ca pret. Desi nu sunt cele mai confortabile, faptul ca sunt ieftine le face mai cautate, in ciuda faptului ca sunt rigide si nu lasa corpul sa respire. Ca avantaje: se spala usor, se calca usor, se usuca repede.
Lenjeriile de pat din bambussunt neconventionale si utilizate la scara redusa, dar sunt preferate pentru ca au proprietati hipoalergenice naturale si antibacteriene, termoregulatoare, desi necesita o ingrijire deosebita pentru intretinere. In plus, isi pastreaza indelung senzatia de placut la atingere.
Perdelele se regasesc in mai multe tipuri de material precum:
Perdele transparente ofera suficienta lumina naturala dar decoreaza si incinta respectiva.
Perdelele din organza: organza este o tesatura subtire, fabricata original din matase. Astazi se produce din fibre sintetice, de exemplu din poliester sau nailon, dar cele apartinand categoriei premium sunt confectionate din matase si in prezent. Materialul este un pic rigid si lucios, care se increteste usor, dar este rezistent si isi mentine forma.
Perdelele din voal: voalul este o tesatura usoara compusa din bumbac 100%, amestec de bumbac sau poliester. Expresia deriva din limba franceza si inseamna „val”. Aspectul materialului reflecta naturalete: este o tesatura fina si moale. Este mai putin transparenta decat organza: are o textura mai deasa si mata. Este usor manevrabila, nu se increteste atat de usor, insa necesita calcare.
Perdelele din semiorganza: una dintre cele mai noi tipuri de perdele, care imbina proprietatile organzei si voalului. O tesatura mai moale decat organza insa, spre deosebire de voal, are un luciu moderat.
Perdelele sable: sunt unele dintre perdelele transparente tesute din textilele cele mai dese, astfel incat permit mai greu patrunderea luminii. Fiind materialul preferat al perdelelor cu efect natural, se decoreaza cu aplicarea diferitor fire. Se manevreaza foarte usor si se increteste mai greu decat voalul.
Perdelele din jacquard: expresia jacquard provine din razboiul inventat de catre Joseph Marie Jacquard, care a automatizat tehnica de tesut cu modele mari. Particularitatea modelului jacquard consta in dimensiunile mari si complexitate. Aria de aplicabilitate este determinata de catre caracterul limitat si atmosfera modelelor sale, cu toate ca astazi regasim si versiunile moderne ale acestuia. Se manevreaza usor, nu necesita calcare.
Perdelele batist: batistul este o tesatura fina, subtire si mai putin transparenta, produsa initial numai din in, ulterior si din bumbac, in amestecat, lana sau bumbac/poliester. Poate sa fie de culoare alba, culori pastelate sau sa aiba modele mici. Exista si versiunea brodata, impodobita cu cusaturi, colorata sau cu imprimeuri. Este un material foarte popular, usor de spalat.
Perdelele din tul: materialul simplu tul a fost folosit initial pentru imbracaminte. in decoratiunile locuintelor il intalnim ca fiind baza perdelelor prevazute cu dantele tesute automat. in aceasta varianta are o cadere mai fina si este neapretat. Se manevreaza usor, fiind perdeaua indispensabila a locuintelor moderne.
Draperii: perdelele transparente sunt adeseori combinate cu draperii, care pot fi folosite nu numai functional, ci si decorativ.
Perdelele din taft: taft este denumirea generica a textilelor din matase. Reprezinta o tesatura densa si lucioasa, facuta din matase naturala, fire de viscoza sau poliester. Putem deosebi doua tipuri de taft: cele moi se folosesc mai ales pentru captuseala, iar cele cu firele vopsite pentru perdele, deoarece sunt mult mai ferme si au o tinuta mai buna.
Perdelele din satin: Satinul este un material usor, neted, cu o suprafata lucioasa dar mat pe dos, avand o textura densa. Este produs cu o tehnica speciala de tesere, din matase, nailon si poliester. Daca este facut din fir de lana, atunci se numeste semisatin. Domeniile de utilizare sunt multiple: impreuna cu taftul sunt textile agreate in locuinte. Necesita o manevrare blanda.
Perdelele black out: Black out este o tesatura densa, realizata printr-o procedura speciala. Poate fi total netransparenta si nu permite nici patrunderea caldurii in incapere. Secretul caracterului aparte al acesteia consta in metoda de fabricatie: intre doua fire se ascunde si un fir negru. in cazul produselor mai scumpe acest fir este din carbon, iar in cazul celor ieftine din material textil obisnuit. Datorita tehnologiei de fabricatie, materialele black out pot ajunge la o opacitate de 100%.
Perdelele dim out: expresia „dim out” se foloseste pentru a denumi materialele pentru perdele avand o opacitate tehnica de 70-75%. Materialele „dim out” sunt aplicabile in mod eficient pentru a tine umbra: umbresc in mod corespunzator dormitorul, dar culoarea si modelele acestora raman pline de viata, datorita patrunderii luminii.
Descrierea codului CAEN: 1392: Aceasta clasa include: Fabricarea de articole confectionate din textile (cu exceptia imbracamintei si lenjeriei de corp) Aceasta clasa include: -fabricarea de articole confectionate din orice material textil, inclusiv din materiale tricotate sau crosetate: -paturi, inclusiv pleduri de voiaj -lenjerie de pat, de masa, de baie sau de bucatarie -cuverturi, plapumi de puf, perne, saci de dormit etc. -fabricarea articolelor pentru decorarea locuintelor: -perdele, draperii, storuri, cuverturi de pat, huse de mobila sau aparate etc. -prelate, corturi, articole pentru camping, vele pentru ambarcatiuni, parasolare, huse de automobile etc. -drapele, steaguri, fanioane etc. -carpe de praf, carpe de vase si articole similare, veste de salvare, parasute etc. Aceasta clasa include de asemenea: -fabricarea partii textile a paturilor electrice -fabricarea tapiseriilor tesute manual Aceasta clasa exclude: -fabricarea articolelor textile pentru uz tehnic, vezi 1346.