Punctaj maxim: 95 puncte – șanse de finanțare reduse

  • Minim 2 locuri de muncă pentru un ajutor nerambursabil de 200.000 lei sau 1 loc de muncă pentru 100.000 lei
  • Aport propriu de minim 15% (200.000 lei Ajutor financiar nerambursabil + contribuție proprie de ~ 35.000 lei)
  • Echipamente tehnologice în valoare de minim 60% din valoarea proiectului
  • Cel puțin 5% din bani direcționați către o componentă de dezvoltare durabilă – energie regenerabilă, autoturisme electrice etc
  • Cel puțin unui dintre asociați/acționari a absolvit/se angajează că va absolvi un curs de educație antreprenorială;
  • Cel puțin unui dintre asociați/acționari a absolvit/se angajează că va absolvi un curs de competențe digitale;
  • Asociații/acționarii societății nu au mai avut calitatea de asociat/acționar în cadrul altei societăți decât cea aplicantă;
  • Investiția este bazată / fundamentată pe un brevet de invenție eliberat de către un organism național sau internațional acreditat. 

 

Domeniul de activitate se incadreaza in clasa: productie
Descrierea activitatii: Cu ajutorul Programului Start-up nation poate fi demarata o activitate in domeniul fabricarii peletilor din lemn
In ultimii ani, energia alternativa a cucerit din ce in ce mai mult segmente de piata consacrate energiei conventionale, combustibililor lichizi si solizi epuizabili si poluanti. Ani la rand, s-a pus accentul pe energiile eoliana si solara, neglijandu-se insa o alta sursa de energie esentiala si accesibila, si anume biomasa, cea mai abundenta de pe planeta.
Biomasa include absolut toata materia organica produsa prin procesele metabolice ale organismelor vii. Prin deshidratarea acestei resurse, se obtin peletii si brichetii, o forma de combustibili solizi, nepoluanti, cu un randament net superior in arderea materiei lemnoase si vegetale.
Romania dispune de un potential foarte ridicat de biomasa, circa 50% din potentialul de resurse regenerabile, care este insa insuficient exploatat. Acest aparent dezavantaj, sustinut de fondurile europene nerambursabile acordate, permite insa o mai mare accesibilitate firmelor producatoare de combustibili solizi ecologici. Uniunea Europeana devine astfel un sustinator marcant pe scena energiei regenerabile, prin politicile ecologice si fondurile alocate in acest sens.
Peletii si brichetii sunt combustibili solizi, cu un continut relativ scazut de umiditate, obtinuti din rumegus, aschii de lemn, scoarta de copac, frunze uscate, deseuri vegetale si paie. Din punct de vedere al provenientei materiei prime, peletii se impart in doua mari categorii: peleti proveniti din biomasa lemnoasa (rumegus, aschii de lemn, scoarta de copac, crengi); peleti proveniti din deseuri vegetale (paie, coceni, coji de floarea soarelui, frunze, litiera forestiera).
Peletii sunt considerati o sursa eficienta pentru incalzirea locuintelor si a apei, resturile de lemn si vegetale reprezentand o energie mai ieftina decat cea obtinuta din combustibilii fosili traditionali (carbine sau petrol). Acestia sunt eco-combustibili, pentru ca nu contin niciun fel de substante periculoase si emit mai putin CO2 decat carbunele sau petrolul. Spre deosebire de lemnul de foc, peletii au o putere calorica de 1,5 ori mai mare, iar 1 kilogram de peleti are o putere energetica de 4,8 kWh.
Suedia este in topul tarilor europene care folosesc peleti, cu aproximativ 1,4 milioane de tone/ an. Urmeaza Italia cu 550.000 de tone de peleti/ an, Germania cu 450.000 tone/an si Austria cu 400.000 tone/ an. Toate aceste cifre pot creste prin colectarea deseurilor de lemn rezultate in timpul prelucrarii, precum si prin introducerea culturilor energetice, iar apoi prin prelucrarea ulterioara a acestora, in vederea transformarii biomasei brute intr-o forma standardizata de energie.
Descrierea codului CAEN: 1629: Fabricarea diverselor produse din lemn ca: -manere si corpuri din lemn pentru unelte, maturi, perii, etc. -sanuri si stative din lemn pentru ghete sau pantofi, umerase de haine -ustensile gospodaresti si vase de bucatarie din lemn -statuete si ornamente, incrustatii si intarsii din lemn -casete pentru bijuterii, tacamuri si articole similare -mosoare, bobine, suveici, mosoare pentru ata de cusut si articole similare din lemn -alte articole din lemn -prelucrarea plutei naturale, fabricarea plutei aglomerate -fabricarea de articole din pluta naturala sau aglomerata, inclusiv articole pentru acoperirea pardoselilor -fabricarea de impletituri si produse din materiale impletite: rogojini, paravane, casete etc. -fabricarea cosurilor si a impletiturilor din rachita -busteni si pelete pentru foc, facute din lemn presat sau inlocuitori ca de exemplu seminte de cafea sau de soia -fabricarea ramelor din lemn pentru oglinzi si tablouri -fabricarea pieselor din lemn pentru pantofi (de exemplu tocuri si calapoade) -fabricarea de manere pentru umbrele, bastoane si alte articole similare -fabricarea de ebose pentru prelucrarea pipelor de fumat Aceasta clasa exclude: -fabricarea de presuri din materiale textile, vezi 1342 -fabricarea articolelor de voiaj, vezi 1512 -fabricarea incaltamintei din lemn, vezi 1520 -fabricarea chibriturilor, vezi 2051 -fabricarea carcaselor de ceas, vezi 2652 -fabricarea bobinelor din lemn care sunt parti ale utilajelor din industria textila, vezi 2894 -fabricarea mobilei, vezi 310 -fabricarea jucariilor din lemn, vezi 3240 -fabricarea periilor si maturilor, vezi 3291 -fabricarea sicrielor, vezi 3299.

Alte idei de afaceri finanțate prin Start UP Nation cu șanse de finanțare:

Calculează-ți șansele de a obține finanțarea*

[qsm quiz=4]

* calculatorul de punctaj vă poate ajuta să vă calculați punctajul maxim pentru care puteți aplica, însă nu înlocuiește analiza de eligibilitate efectuată de către un consultant. Pentru detalii complete despre criteriile de eligibilitate, dați click AICI

Cauți un consultant?

Completează formularul de mai jos pentru a beneficia de o ședință de consultanță gratuită

Cauți consultanță fonduri europene?

Află ce oportunități de finanțare sunt disponibile