Punctaj maxim: 100 puncte
– Minim 2 locuri de muncă, minim 1 loc pentru absolvenți după 2012, șomeri, persoane din categorii defavorizate
– Echipamente tehnologice în valoare de minim 60% din valoarea proiectului
– Locația de implementare a proiectului în mediul urban sau rural pe teritoriul României cu excepția județelor: București, Cluj, Ilfov
Domeniul de activitate se incadreaza in clasa: productie
Descrierea activitatii: Cu ajutorul Programului Start-up nation poate fi demarata o activitate in domeniul productiei de paine si alte specialitati.
Pâinea este un aliment de bază produs prin coacerea aluatului obținut din făină amestecată cu apă și drojdie, adăugându-se de la caz la caz diferiți ingredienți în funcție de categoria pâinii obținute.
Pâinea albă este facută din făină rafinată (albă), conţinând doar partea centrală a bobului de grâu
Pâinea multicereale este făcută din diverse tipuri de făinuri: făină de grâu, făină de secară, făină de orz, ovăz, porumb, sorg, mei, orez. De cele mai multe ori pâinea multicereale conţine şi amestecuri de seminţe: floarea soarelui, in, susan, mac, etc şi cerelale laminate. Pâinea multicereale are un gust deosebit ce variază în funcţie de ingredientele utilizate. Se ştie că pâinea cu cereale şi seminţe este sănătoasă datorită aportului de acizi graşi nesaturaţi din seminţe, dar şi al aportului de fibre din cereale. În general pâinea multicereale nu este o pâine cu aport energetic scăzut şi nici nu se poate spune că se recomandă a se utiliza în mod special cu ceva anume.
Pâinea integrală este facută din făină integrală (pe lângă endosperm, conţine tărâţe şi germeni). Conţine de până la 2 ori mai multe vitamine, minerale şi fibre decat pâinea albă, ceea ce o face mai sănătoasă şi mai săţioasă.
Pâinea cu tărâţe este foarte bogată în vitamine tip B şi o foarte bună sursă de fibre. Ca şi pâinea integrală, se recomandă alternarea ei cu alte tipuri de pâine, mai ales pentru copii, deoarece asimilarea unor elemente importante (fier, magneziu, calciu) este îngreunată în cursul digestiei unui asemenea tip de pâine.
Pâinea cu secară este mai bogată în fibre decat pâinea albă, ceea ce duce la accelerarea tranzitului intestinal şi o face una dintre soluţiile naturale pentru combaterea constipaţiei. Pe de altă parte, celuloza prezentă din plin în pâinea de secară o face mai greu de asimilat – de aceea se recomandă consumul alternat cu alte tipuri de pâine.
Pâinea tip chifle este mai grasă, mai dulce şi conţine mai multe proteine decât pâinea obişnuită – datorită compoziţiei (făină extrarafinată, zahăr, grăsimi, lapte).
Pot fi produse, cu titlu exemplificativ:
- Paine alba
- Franzela
- Paine dietetica
- Paine neagra
- Paine integral
- Chifla
Descrierea codului CAEN: 1071 Fabricarea pâinii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patisserie. Aceasta clasa include: fabricarea produselor proaspete de brutarie: pâine si alte specialitati de pâine (chifle); produse de patiserie, prajituri, placinte, clatite, tarte, vafe, pâine prajita etc.