Dacă ai o idee de afacere și crezi cu adevărat în ea, anul acesta ai toate șansele să găsești schema de finanțare care să te ajute să o transformi în realitate. În 2018, prin programele de finanțare Start-Up Nation 2018 (SUN) și România Start-Up Plus (RSUP) peste 15.000 de start-up-uri ar putea beneficia de finanțare nerambursabilă, de până la maximum 43.000 euro.
Cele două programe susțin antreprenoriatul românesc și au fiecare particularitățile lor foarte relevante pentru ca un potențial beneficiar să înțeleagă care ar răspunde cel mai bine nevoilor sale.
Pe scurt, Programul Start-Up Nation 2018 este un program finanțat din fonduri guvernamentale care se adresează unui număr de aproximativ 10.000 de proiecte de start-up în fiecare an. Valoarea maximă a ajutorului nerambursabil este de 200.000 RON/proiect. Programul este derulat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat prin cele (în prezent) 8 Agenții pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului. Îți poți deschide businessul oriunde în România, cu condiția ca firma ta să fie înființată după 30 ianuarie 2017, să își desfășoare activitatea într-unul dintre domeniile eligibile și să creeze minim 1 loc de muncă pe perioadă nedeterminată (pentru punctaj trebuie create 2).
Nu vei putea aplica în cadrul programului dacă deții părți sociale în cadrul unui IMM (>10 agajați) care își desfășoară activitatea în același domeniu ca noul business sau dacă tu, sau vreunul dintre acționarii societății tale a obținut finanțare prin Program în 2017. Sunt încurajate investițiile în echipamente tehnologice cu un caracter inovativ, însă poți deconta și cheltuieli operaționale (salarii, chirii și utilități) pentru o perioadă de maxim 1 an.
Din punct de vedere financiar, cheltuielile cuprinse în planul de afaceri pot fi plătite prin trei modalități: prin rambursare din bani proprii – efectuezi toate cheltuielile din fonduri proprii, urmand ca banii să fie rambursați ulterior de către Agenții; prin rambursare prin credit punte – în situația în care nu ai posibilitatea de a plăti din fonduri proprii, poți apela la un credit punte, oferit de către una din băncile partenere (în 2017 – Banca Transilvania, BCR sau CEC Bank), urmând ca după rambursarea banilor creditul să fie stins; cerere de plată – în situația în care identifici furnizori ce acceptă plata la termen, poți să ceri, prin Cerere de plată ca Agenția să îți vireze în cont banii necesari pentru plata furnizorilor.
Ca și angajamente pe termen lung, ești obligat să păstrezi locurile de muncă nou create (ca și funcții, nu neapărat ca și persoane) pentru o perioadă de minim 2 ani, și nu ai voie să înstrăinezi bunurile pentru care ai obținut finanțare pentru o perioada de 3 ani.
România Start-Up Plus este un program finanțat din fonduri europene ce va finanța, în perioada 2014-2020, un număr de aproximativ 7500 de start-up-uri românești. Linia de finanțare se adresează strict mediului urban, exceptând zona de București Ilfov și le oferă persoanelor din grupul țintă facilități de training antreprenorial, mentorat și practică pentru succesul afacerii. Valoarea finanțării este diferită în funcție de fiecare administrator în parte și poate varia între 20.000 si 40.000 EURO, iar toate informațiile referitoare la obținerea finanțării pot fi diferite în funcție de un Administrator al Programului sau altul.
Pentru a putea obține finanțarea, trebuie să identifici un Administrator de program în zona în care locuiești sau vrei să îți deschizi afacerea, trebuie să te înscrii ca persoană fizică la sesiunile de training, urmând ca ulterior să participi la concursul de proiecte în urma căruia se va acorda finanțarea. La concurs pot participa, în limita a 10% și persoane ce nu au urmat cursurile de educație antreprenorială. Dacă te numeri printre câștigători, beneficiezi de stagiu de practică/mentorat în cadrul unei societăți ce își desfășoară activitatea într-un domeniu identic sau similar, iar după înființarea societății vei primi 75% din ajutorul nerambursabil în avans.
Banii pot fi cheltuiți pentru toate tipurile de cheltuieli de care ai avea nevoie, însă există și excepții pe care ți le va comunica Administratorul de program. Obținerea diferenței de bani este condiționată de obținerea unor venituri egale cu 30% din valoarea primei tranșe în termen de 12 luni. Ca și angajamente pe termen lung, trebuie să asiguri sustenabilitatea afacerii timp de 6-36 luni după ce ai finalizat implementarea proiectului.
Care dintre cele două programe se potrivește cel mai bine ideii tale de afaceri? Iată câteva criterii pe care trebuie să le ai în vedere cand faci alegerea, dar şi câteva situații în care știi sigur spre ce program să te îndrepți.
5 cazuri în care este recomandat să alegi Start-Up Nation 2018
- Dacă vrei să deschizi, cu fonduri nerambursabile, o afacere în mediul rural sau în regiunea București Ilfov, poți apela exclusiv la Start-Up Nation 2018. România Start-Up Plus finanțează doar start-up-uri din mediul urban, cu excepția celor din regiunea București-Ilfov.
- Dacă te gândești la un start-up în domenii precum producție sau programare IT, ai șanse mari de a obține finanțarea prin Programul Start-Up Nation 2018, întrucât, acestea sunt domenii prioritare pentru Program. De asemenea, activitatea de producție necesită de regulă o investiție mai mare în echipamente, iar Programul Start-Up Nation 2018 oferă 200.000 lei nerambursabili vs maxim 40.000 EURO prin România Start-Up Plus. Vezi mai multe afaceri finantabile prin Start-up Nation aici.
- În situația în care ai deja cunoștințe teoretice, poate și experiență în antreprenoriat, este recomandat să optezi pentru Start-Up Nation 2018. În cadrul România Start-Up Plus, intrarea în faza de selecție a planurilor de afaceri se face aproape exclusiv după parcurgerea unor cursuri de formare, cursuri de care cei cu experiență nu au neapărat nevoie.
- Dacă deții în prezent calitatea de acționar/asociat majoritar în cadrul unei societăți, trebuie să te orientezi spre Start-Up Nation 2018, cu mențiunea să fii atent să respecții criteriile de eligibilitate privind domeniul pe care aplici și să nu fi avut calitatea de beneficiar în 2017. Pentru mare parte din proiectele finanțate prin România Start-Up Plus este o condiție de eligibilitate ca persoana care face parte din grupul țintă să nu dețină pachetul majoritar de acțiuni/părți sociale la o altă societate. În unele cazuri, nu se acceptă să ăcalitatea de acționar/asociat la o societate.
- Dacă vrei că ideea ta de afacere să devină realitate într-un timp mai scurt,finanțarea prin Start-Up Nation 2018 se potrivește mai bine. După lansarea etapei de înscriere online a Planurilor de afaceri în cadrul Start-Up Nation 2018, acestea sunt evaluate și contractate în aprox. 4 luni. Pentru a beneficia de finanțare prin programul România Start-Up Plus, trebuie ca administratorul Programului să deruleze toate cursurile de formare prevăzute în contractul său de finanțare prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), să organizeze concursul de proiecte, stagii de practică/mentorat pentru câștigători, urmând ca doar după parcurgerea tuturor acestor etape să ofere beneficiarilor finanțarea pentru începerea activității. Toate aceste etape pot dura chiar și 12-18 luni.
5 cazuri în care este recomandat să alegi România Start-up Plus
- Dacă pentru derularea noului business ai nevoie în mare parte de bani pentru cheltuieli operaționale și de materie primă, România Start-Up Plus este alegerea câștigătoare. Grila de evaluare în cadrul Start-Up Nation 2018 punctează suplimentar proiectele ce cumpără de minim jumătate din finanțare echipamente tehnologice, iar în cazul unor tipuri de afaceri, acestea nu reprezintă cea mai importantă cheltuiala din punct de vedere valoric. În plus, prin Start-Up Nation 2018 nu îți vor fi decontate cheltuielile pentru materie primă sau consumabile.
- Dacă vrei să pariezi pe un start-up în comerţ sau servicii, ai şanse mai mari să obţii finanţare prin România Start-Up Plus. Aceste domenii de activitate sunt mai slab punctate în cadrul Start-Up Nation 2018.
- Dacă mecanismele financiare ale Programului Start-Up Nation 2018 ți se par greoaie (rambursare din bani proprii, credit punte, cerere de plată) și costisitoare, România Start-Up Plus este soluţia, oferindu-ţi un avans de 75% din finanțare pentru demararea afacerii. De asemenea, nu este de ignorat și timpul pierdut pentru obținerea creditului punte în cadrul Start-up Nation 2018.
- Dacă nu ai cunoştinţe sau experienţă de business, este recomandat să alegi România Start-Up Plus, acest program asigurându-ţi cursuri de formare, stagii de practică în întreprinderi cu activitate similară cu cele propuse de fiecare antreprenor selectat, mentorat și îndrumare din partea experților administratorilor regionali ai schemei. La Start-Up Nation 2018, antreprenorul debutant nu are parte de acest suport.
- Dacă vrei să interacționezi cu comunitatea de business nou creată prin proiect, să faceți schimb de experiență și idei, prin România Start-Up Plus acest lucru se întâmplă mai ușor. În cazul Start-Up Nation 2018, beneficiarul interacționează cu finanțatorul sau cu consultantul, rareori intrând în contact cu alți beneficiari.
Dacă ai o idee de afaceri şi crezi cu adevărat în ea, mai devreme sau mai târziu vei găsi schema de finanţare care să te ajute să o transformi în realitate. Start-Up Nation 2018 sau România Start-Up Plus ar putea să te ajute să îţi îndeplineşti acest vis. Îţi urăm mult succes!
Vezi oferta noastra pentru Start-up Nation 2018 aici.
Articolul a fost publicat initial pe siteul Antreprenor in Romania