Daca esti in cautarea unei idei de afaceri pentru start-up nation, iti facem cunoscuta una dintre ideile care au potential de a obtine finantare nerambursabila prin programul Start-UP Nation 2018: deschiderea unui studio foto-video.
Codurile CAEN pe care se incadreaza acest tip de afacere sunt:

 • 7420 Activităţi fotografice
 • 5911 Activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune
 • 5912 Activitati post-productie cinematografica, video si de programe de televiziune

Idei pentru a transforma un studio foto-video intr-un business profitabil:
Fotografia de nunta (cununia religioasa, civila si petrecerea) si de botez
Poate un domeniu in care concurenta este cea mai acerba, insa unde profesionalismul si relatia cu clientul isi poate spune cuvantul extrem de mult incat serviciile oferite sa va recomande de la sine. Recomandam aici sa investiti inteligent intr-un website atractiv, cu prezentarea portofoliului alaturi de testimoniale de la clienti, promovarea serviciilor prin canalele existente si asocierea cu furnizorii de servicii adiacente care va pot asigura un aflux de clienti. Vorbim aici de: DJ, formatii de muzica usoara si populara, furnizorii de aranjamente florale, firmele care inchiriaza limuzine, restaurantele, producatorii de invitatii de nunta, furnizorii de catering si asa mai departe. Realizarea unor pachete comune atractive poate aduce plus valoare ambelor companii care incheie un astfel de parteneriat.
Fotografierea bebelusilor
Pozele din perioada copilariei ne emotioneaza pe fiecare dintre noi cand le privim, iar bebelusii sunt poate cei mai fotogenici subiecti pentru un fotograf. Orice mamica si tatic isi doreste o amintire frumoasa cu bebelusul lor transpusa intr-o poza de calitate realizata de un fotograf profesionist. Iar daca ne dorim oferirea unui serviciu pe termen lung, putem crea un pachet special pentru pozatul celor mici de la fotografia in studio din primele zile, pana la fotografia la botez, taierea motului si zilele onomastice.
Fotografia in scoli
Fie ca vorbim de gradinite, scoli primare, licee sau universitati, trebuie sa ne amintim ca fiecare dintre noi am avut parte de momentele “standard” in care un fotograf a fost prezent in peisaj: prima zi de scoala, 8 Martie, serbarea de sfarsit de an, fotografiile de promotie, petrecerea de Craciun, balurile si lista poate continua. Adaugam aici chiar si fotografiile pentru legitimatia de acces si evenimentele ce tin strict de activitatea institutiei de invatamant. Prin urmare, este un segment pe care puteti pune accent si crea un pachet atractiv care sa va permita incheierea unor contracte pe termen lung.
Fotografii de evenimente
Atat in Bucuresti cat si in tara sunt organizate aproape in fiecare zi evenimente pe diverse domenii de interes. Incepem cu evenimentele din sfera antreprenoriatului, al carui numar este in continua crestere, evenimente de networking, evenimente de promovare, evenimente de lansare a unui nou business sau a unui produs, evenimente ale comunitatilor, evenimente muzicale, evenimente auto, evenimente culturale, venimente pentru copii, evenimente sportive, evenimente de intr-ajutorare si sociale, workshop-uri, seminarii, evenimente cu circuit inchis, dinee pana la petreceri in cluburi. Va recomandam sa incepeti cu identificarea evenimentelor ce au loc cu o anumita periodicitate, sa analizati cand au avut loc in anii trecuti, sa contactati organizatorii de evenimente si sa va pregatiti prezentarile si ofertele de servicii din timp pentru a avea succes in contractarea acestora.
Fotografia de produs
Numarul magazinelor online este in continua crestere in Romania. Iar vanzarea s-a dovedit sa fie in legatura directa cu calitatea imaginilor produsului pus la vanzare. Oferirea serviciilor de fotografie de produs poate creste vanzarile considerabil pentru companii iar daca vorbim de magazinele de haine, incaltaminte si accesorii (mai ales cele hand made), fotografia de produs este un “must”. Prin urmare, analizati piata, avansati propuneri proprietarilor de magazine si asigurati dezvoltarea constanta a afacerii.
Fotografii pentru profile de business
Tot mai multi profesionisti au realizat ca trebuie sa investeasca in brand. Este un prim pas pe care il salutam si speram ca urmatorul sa fie cel prin care companiile sa inteleaga ca marketing-ul nu este total egal cu vanzarile, iar investitiile in marketing inseamna cu totul altceva. Cum investirea intr-o fotografie de business ca profesionist pentru profilul de LinkedIn, pentru CV sau pentru cartea de vizita, semnatura din email, Facebook si alte medii de genul acesta nu inseamna vanzare directa, dar contribuie la crearea unui brand, a unei imagini care sa inspire incredere si profesionalism. Prin urmare puteti targeta profesionistii, mentorii, trainerii, coacherii, directorii generali, purtatorii de cuvant din diverse institutii, spekerii si altii pe care suntem siguri ca ii veti identifica plecand de la aceste exemple minimale.
Fotografiile corporate
Poate una dintre cele mai cu potential zone spre care va puteti orienta eforturile, intrucat puteti atinge foarte multe zone in care sa oferiti serviciile si enumeram aici: petrecerile aniversare ale companiei, petrecerile de craciun, team building-urile, cursurile interne, realizarea legitimatiilor de acces, realizarea pozelor pentru profilul intern din companie, fotografia de produs, crearea de landscape-uri si fotografii artistice care sa fie utilizate in prezentarile comerciale ale companiei, fotografierea board-ului si top management-ului pentru website-ul companiei, fotografii in cadrul evenimentelor de castigare a unor proiecte sau de predare cu succes a acestora catre clientii, fotografierea clientilor pentru realizarea de testimoniale, fotografierea sediilor de companie pentru brosuri iar lista poate continua. Prin urmare, semnarea unui contract de colaborare cu o companie va poate aduce beneficii maximale si o cerere permanenta atat timp cat veti reusi sa va pozitionati corect in relatia cu clientul si sa il atrageti spre o coloborare pe termen lung.
Vanzarea de imagini
Romania are peisaje extrem de frumoase, cladiri cu o arhitectura demna pentru folosirea acestora in materiale de prezentare in intreaga lume sau pentru printarea acestora pentru peisaje de decor in casele oamenilor sau in birouri. Un fotograf profesionist poate realiza cadre care sa se vanda de la 10 euro pana la mii de euro, astfel incat “timpii morti” din afacerea voastra sa poata fi exploatati productiv.
O alta idee profitabila consta in incheierea unui contract cu companiile care investesc in marketing si publicitate astfel incat sa le furnizati cadre care sa reprezinte portofoliul de imagini pentru designerii acestora. Chiar daca exista site-uri cu imagini gratuite sau cu preturi plecand de la 1 dolar, nu totdeauna acestea satisfac nevoile de transpunere a unei campanii in imagini.
Comunitatea scriitorilor de la noi din tara dar mai ales din strainatate se confrunta cu o nevoie de imagini sugestive pentru realizarea copertei cartilor sau ebook-urilor si a continutului acestora astfel incat sa devina un material atractiv pentru cititori si care sa reflecte “povestea” cartii in imagini. Este o activitate customizata care poate produce venituri mult mai mari.
Fotografierea de tip medieval
Acest tip de fotografie poate fi oferit si in timpul anului, nu doar pe litoral la mare. Inchirierea unor tinute pentru sesiuni foto artistice poate fi atractiv atat pentru persoanele private, cat si pentru actorii teatrelor de la noi din tara pentru piesele promovate. Fiecare dintre noi ne vedem la un moment dat printi si printese, regi si regine, cum ar fi sa avem posibilitatea sa vedem cum am fi aratat in “straiele” acelor timpuri.
Fotografii pentru pensiuni, hoteluri, cabane si locatii de inchiriat
Majoritatea au auzit de Booking.com, AIRBNB si alte platforme folosite pentru inchirierea de locatii pentru diverse scopuri. Antreprenorii din zona Horeca isi dezvolta continuu imaginea pe online, fiind mediul cel mai vizitat de potentialii lor clienti. Asadar, furnizarea de servicii foto pentru hoteluri, apartamente de lux de inchiriat, pensiuni, cabane, birouri de lucru si spatii comerciale de inchiriat reprezinta segmentele de piata spre care va puteti orienta atentia pentru oferirea punctuala de servicii foto.
Fotografierea lucrarilor de design interior si exterior
Serviciile customizate de design interior pentru case, birouri, cladiri si spatiile exterioare sunt destul de banoase si o activitate desfasurata de regula de oameni profesionisti care pun accent pe calitate, calitate in care clientul este pregatit sa investeasca. Prin urmare, abordarea furnizorilor de astfel de servicii pentru a incheia un contract de colaborare prin care sa va prezentati la locatia lucrarii si sa construiti progresiv albumul foto cu portofoliul companiei poate fi o optiune banoasa. Sa nu mai vorbim ca orice client al companiei respective este si clientul dvs., luna de luna chiar pentru ca pozele se vor face la finalizarea lucrarii, fiind mai greu sa revina ulterior la client.
Hub de practica pentru tinerii fotografi
Cursurilor foto sunt la mare cautare, acoperind toata paleta de nevoi: de la incepator pana la avansat. Fiecare curs contine workshop-uri sau activitati practice prin care se verifica cat de mult s-a avansat in cunostintele de utilizare a echipamentelor foto si aplicarea metodelor de captare a cadrelor. Punerea la dispozitie a studioului si echipamentelor pentru studentii acelor cursuri, care isi pot invita prietenii si familia in studio pentru a face practica, va poate aduce un castig substantial. Castigati pe de o parte o incasare directa prin serviciul mentionat, dar de asemenea un viitor client pentru serviciile de prelucrare foto (sa nu uitam, fotograful invata in primul rand sa fotografieze, nu sa prelucreze pozele) iar prietenii si familia care ajung in studio vor afla despre serviciile oferite si cel mai probabil vor apela la voi pentru evenimentele personale si nu numai.
Prelucrarea fotografiilor
Este adevarat ca exista foarte multi fotografi profesionisti in piata, care se pricep extrem de bine la realizarea unor cadre de vis in timpul sedintelor foto in studio sau la evenimente. Insa, trebuie sa avem in vedere si faptul ca pasiunea lor este fotografia, actul in sine de “shooting” nu neaparat orele de prelucrare a imaginilor. Sunt tipuri de fotografi, ca in orice alt business, care se simt in largul lor “pe teren”, nu la birou. Pentru acestia, puteti veni in sprijinul lor cu servicii de procesare imagine si crearea de albume profesionale. Asa cum spuneam mai sus, este dificil sa atragi un fotograf profesionist in echipa, insa in piata sunt foarte multi specialisti in prelucrare de imagine care isi cauta un loc de munca bine platit. Si la fel de multi fotografi care au nevoie de serviciile de acest gen pentru a micsora timpul de livrare a pozelor catre clienti (media de livrare a pozelor de nunta spre exemplu se ridica undeva la 2 luni – cum ar fi ca dvs. sa marketati acest lucru prin faptul ca puteti oferi tinarului cuplu pozele mai repede impreuna cu fotograful contractat?)
Pentru serviciile video, situatiile de mai sus pot fi usor transpuse avand ca public tinta un segment similar de clienti, la care adaugam urmatoarele:

 • servicii video de prezentare companie
 • servicii video de prezentare proiect (ex. proiect imobiliar)
 • servicii video prezentare de produs
 • servicii video prezentare de concepte
 • servicii video webinarii
 • servicii video pentru vlogeri
 • servicii de prelucrare video

Acestea sunt doar cateva idei de grupuri tinta pentru acest tip de afacere, lista lor poate fi extinsa. Foarte important va fi si faptul cum va planificati strategia de promovare si strategia de vanzare a serviciilor oferite si crearea unui plan de business care sa va permita dezvoltarea pe termen lung, fiind un serviciu foarte cautat in piata.
Provocarile specifice cu care te poti confrunta in dezvoltarea afacerii:

 • concurenta in piata este destul de ridicata, prin urmare recomandam sa studiati foarte bine domeniul de activitate, sa va definiti o strategie solida iar serviciile pe care le puteti oferi sa fie de calitate superioara;
 • angajarea unor specialisti in companie care sa asigure un nivel crescut de profesionalism al serviciilor oferite se poate dovedi destul de dificila, avand in vedere ca foarte multi dintre acestia lucreaza pe cont propriu sau isi deschid propriile afaceri, prin urmare ganditi-va prin ce metode ii puteti atrage in echipa voastra;
 • migrarea oamenilor deja formati reprezinta o dificultate cu care se confrunta majoritatea studiourilor care investesc in angajati si dupa ce capata putina experienta se apuca singuri sa-si faca o afacere, prin urmare aveti in vedere ca acordurile de colaborare pe care le realizati sa va asigure continuitatea serviciilor si nu apelati doar la salariul minim pe economice daca doriti sa va motivati echipa;
 • stabilirea preturilor poate fi tentanta pentru unii sa fie facuta pe ideea de dumping, daca dispun de sprijin financiar prin finantare pentru echipamente si software.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l pe social media!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Articole similare...

Cauți un consultant?

Completează formularul de mai jos pentru a beneficia de o ședință de consultanță gratuită

Cauți consultanță fonduri europene?

Află ce oportunități de finanțare sunt disponibile