Am remarcat faptul ca, de la o vreme incoace, pe toate grupurile ce au legatura cu Programul Start-up Nation sunt tot mai multe discutii referitoare la numarul de locuri de munca create prin proiect – de la cesionari/vanzari de proiecte din cauza angajamentelor prea mari, la improvizatii pentru atingerea numarului de locuri de munca asumat, motiv pentru care dorim sa va aducem in vedere urmatoarele aspecte pentru sesiunea din 2018:
- Locurile de munca nou create genereaza costuri pe termen lung!
In primul rand, costurile cu un angajat pentru o perioada de 12 luni, la salariul minim pe economie se ridica la suma de 23.316 RON. Acum multiplicati aceasta valoare cu numarul de locuri de munca pe care doriti sa le creati si cei minim 2 ani in care trebuie sa le mentineti din momentul in care ati finalizat implementarea. Astfel, atunci cand va decideti asupra numarului de angajati, ganditi-va daca business-ul pe care il creati poate genera venituri cel putin pentru a acoperi aceste valori.
Si totusi, sa nu uitam de faptul ca, mai nimeni nu munceste pentru salariul minim pe economie, iar acest plafon minim poate sa creasca in anii ce urmeaza. Astfel, ar fi preferabil sa verificati in piata pentru business-ul dvs care este media salariilor pentru a gasi oamenii potriviti si daca puteti acoperi cheltuielile operationale si produce un profit ce poate fi investit pentru cresterea businessului. Daca nu se intampla asta din prima, aveti resursele financiare pentru a compensa pierderea? Nu uitati ca unul dintre principalele motive pentru esecul start-up-urilor se datoreaza faptului ca antreprenorii nu asigura suficient timp si nu au suficienti bani atingerii pragului de break-even.
Daca veti considera ca faceti o afacere buna cerand o suma mare de bani pentru plata salariilor in perioada de implementare, va inselati, intrucat trebuie sa mentineti minim acelasi nivel salarial si in perioada de monitorizare – 2 ani si, oricum valoarea maxima a salariului decontata prin program este plafonata la salariul mediu pe economie – in 2018 aceasta e de 4162 lei brut. In loc sa faceti asta, mai bine investiti in echipamente performante ce or sa va produca bani si pentru achizitia carora, in absenta finantari, ar trebui sa economisiti destul de mult timp.
- Scopul vostru trebuie sa fie acela de a avea un business sustenabil, nu de a obtine finantarea!
Nu toate businessurile ating pragul de break-even foarte repede dupa lansarea pe piata, cel mai adesea capacitatea de productie/prestare servicii nefiind utilizata la nivel maxim intr-o prima etapa de evolutie a afacerii. Motiv pentru care se justifica plata unui numar mare de salariati inca de la inceput?
Inca un aspect relevant e criza acuta a fortei de munca cu care se confrunta mediul de afaceri romanesc. Imaginati-va ca taskul vostru de a identifica persoane din categoriile punctate caresa va ajute in dezvoltarea afacerii e cu atat mai complicat, iar pentru unele domenii de activitate pur si simplu nu mai exista specialisti. Chiar si daca businessul vostru ar avea nevoie reala de 10 angajati, nu va asumati asemenea angajamente prin proiect, pentru ca va trebui sa le mentineti! Fluctuatia pe piata fortei de munca e mare si ce faceti daca va pleaca 3 angajati si nu reusiti sa ii inlocuiti in termenul maxim de 30 de zile?
Nu uitati de asemenea faptul ca daca va asumati, spre exemplu crearea a 5 locuri de munca si constatati ulterior finalizarii inscrierilor ca numarul minim de locuri de munca ce era necesar pentru a obtine finantarea era de doar 2, NU puteti sa il reduceti!
- Prin crearea a mai multe locuri de munca veti contribui la cresterea artificiala a conditiilor minime de obtinere a finantarii prin Programul Start-up Nation!
E firesc sa vreti sa incercati sa va asigurati cele mai bune sanse de a obtine finantarea, insa daca toata lumea decide sa mizeze pe departajarea in caz de punctaj egal prin crearea a mai multe locuri de munca, conditiile de obtinere a finantarii cresc pentru toti aplicantii! La polul opus, daca toti aplicantii si-ar gandi businessul pe termen mediu si lung, conditiile de obtinere a finantarii ar fi, asa cum si trebuie sa fie pentru start-up-uri, mai facile.
Porniti de la nevoile reale ale afacerii dumenavoastra si stabiliti numarul optim de angajati de care aveti nevoie in etapa de penetrare a pietei si limitati-va la acesta, chiar si cu riscul de a nu obtine finantarea! Matematic, riscati sa pierdeti pana in 4-5000 lei daca nu primiti aprobarea pentru proiect vs. cheltuielile de minim 23.316 RON/an pentru 1 loc de munca nou creat prin program.
Andreea Kohalmi Szabo