Disclaimer: prezenta analiză se bazează pe estimări și medii și nu ia în calcul elemente ce pot influența costurile inițiale într-o manieră considerabilă (inflația, variații pe piață în ceea ce privește prețurile, prețul de achiziție a terenului, costuri de racordare, costuri de autorizare, scoaterea terenului din circuitul agricol, PUZ etc). De asemenea, estimările referitoare la producția panourilor fotovoltaice trebuie să țină cont locația aleasă, de tehnologia folosită precum și de eficiența panourilor. Prețul de vânzare poate să difere semnificativ în contextul evoluțiilor pieței de profil, sau de existența unor contracte de vânzare bilaterale. Singurul motiv pentru care aceasta a fost întocmită este să vă ofere un nivel minimal de informații în procesul de luare a deciziei de investiție într-un parc fotovoltaic.

În ultimul deceniu, fotovoltaicele au devenit o tehnologie matură și sursa cea mai rapidă de producție de electricitate din surse de energie regenerabile. Fotovoltaicele sunt tehnologia care convertește lumina în electricitate utilizând semiconductori (un tip special de materiale) exploatând efectul fotoelectric. Principalele tipuri de celule fotovoltaice și tehnologii de module sunt siliconul cristalin (mono și poli), filme subțiri (Copper Indium (Galium) Selenice, Cadmiu Telluride, siliciu amorf, perovskite), și module cu joncțiuni multiple (mai multe joncțiuni p-n din diferite materiale semiconductoare care absorb diferite lungimi de undă de lumina). Sistemele fotovoltaice pot fi montate pe sol, montate pe clădire sau integrate în clădire.

Sectorul fotovoltaic a atins primul sau prag al TW în primăvara anului 2022 – 1 Terra Watt putere (TWp) de capacitate fotovoltaică instalată cumulată cu o producție anuală de celule solare și module în intervalul 200-230 GWp. Urmatorul prag TW, 1 TWp de producție anuală se așteaptă să fie atins în următorii 5-7 ani și să ajungă chiar la 2 TWp la începutul următoarei decade, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial pentru a rămâne conform cu obiectivul de a minimiza creșterea temperaturii globale la 1,5 ° C până la mijlocul acestui secol, conform Acordului de la Paris din 2016.

Analiza se concentrează asupra avantajelor economice ale operării unui parc fotovoltaic de 1 MW. Se vor analiza cerințele referitoare la teren, costul inițial estimat al investiției, veniturile estimate, costurile de operare și de înlocuire pe întreaga perioadă de viață a acestuia. Studiul va oferi informații detaliate despre câștigurile financiare pe termen lung din operarea unei astfel de investiții.

De cât teren am nevoie pentru un parc de 1 MW de panouri fotovoltaice?

Pentru a monta un parc de panouri fotovoltaice de 1 MW este necesar un teren de aproximativ 1-1.4 hectare. Acest lucru poate varia în funcție de densitatea panourilor fotovoltaice utilizate și de configurația terenului. De exemplu, un teren mai înclinat poate necesita mai mult spațiu pentru a instala aceeași cantitate de panouri fotovoltaice decât un teren plat.
De asemenea, tehnologia aleasă este relevantă – există, spre exemplu, panouri fotovoltaice ce se montează pe orizontală, minimizând astfel nivelul de umbrire și suprafața necesară pentru a atinge nivelul optim de randament.
Pentru a micșora numărul de avize și autorizații necesare pentru autorizarea parcului, este recomandat ca terenul să fie situat în intravilan sau în extravilan, pe terenuri cu nivele scăzute de fertilitate a solului. În caz contrar, s-ar putea să fie necesară întocmirea unui PUZ și a unui studiu pedologic, sau, în anumite situații, investiția nu ar putea fi realizată la respectiva locație.
De asemenea, apropierea de rețeaua de distribuție este un factor relevant în alegerea terenului. Cu cât aceasta este mai aproape, cu atât costurile de racordare sunt mai mici.

Cât costa 1 MW de panouri fotovoltaice în România - costurile de capital - CAPEX?

Costurile inițiale pentru un sistem fotovoltaic pot să varieze extrem de mult în funcție de locația unde se dorește amplasarea parcului precum și de de tehnologia aleasă. Costurile investiției inițiale pentru un sistem fotovoltaic pot fi împărțite în trei componente: modulele fotovoltaice, sistemul de echilibrare (BoS) (structură de susținere, sistem de urmărire, cablaj, invertor, etc.) și costurile soft (autorizare, conectarea la rețea, credit bancar etc).

Costurile totale instalate variază în funcție de locație. Hardware-ul, instalarea, precum și costurile soft, arată o variație ce nu poate fi neglijată chiar și între diferitele state membre ale UE. Diferențele în costurile totale instalate sunt în principal datorate instalării și costurilor soft. Figura de mai jos prezintă costurile totale instalate diferite pentru instalatiile PV cu scara utilitară.

structura costurilor parc fotovoltaic

Sursă: (IRENA, 2022c)

Preturile pentru diferitele tehnologii de module fotovoltaice, in aprilie/septembrie 2022 pentru UE sunt prezentate in tabelul de mai jos:

parcuri fotovoltaice, pretul/w

Invertoarele reprezinta aproximativ 10% din costurile de capital ale unei instalatii fotovoltaice și se preconizează ca acestea vor fi inlocuite cel putin o data în timpul duratei de viață a instalației. Tabelul de mai jos prezinta preturile prevazute pentru invertoare conform IHS Markit.

Conform tabelului de mai jos, pretul prevazut pentru invertor pentru 2021 a fost de USD 0.066/W și de fapt, pretul actual pentru invertor pentru 2021 a fost de USD 0.050/W (preț prevazut pentru 2022), ceea ce demonstreaza ca scaderea prețului invertorului a venit mai devreme decât se aștepta. ITRPV proiectează o scadere suplimentara a preturilor invertoarelor la USD 0.025/W in 2032 (VDMA, 2022).

pret parc fotovoltaic, pret/w invertoare

Concluzie: presupunând alegerea unei configurații standard, de medie eficiență, costul pentru 1 MW de energie și costuri rezonabile de autorizare și conectare la rețea, o investiție într-un MW de energie s-ar situa între 800.000 EURO și 1.000.000 EURO cu aprox. 45-50% din costuri direcționate spre achiziția de module fotovoltaice și invertoare, iar diferența alocată pentru structura de susținere, cabluri, costuri de creditare, servicii și autorizare.

Care sunt costurile de operare ale unui parc de panouri fotovoltaice în România - OPEX?

Costurile de exploatare ale unui parc în România se situează la unul dintre cele mai mici nivele din Uniunea Europeană, acestea presupunând execuția operțiunilor de mentenanță uzuală și tehnică pentru buna operare. La acestea se adaugă eventuale costuri pentru operare comercială, în măsura în care se urmărește extenalizarea acestui serviciu.

costuri operare parc fotovoltaic

Câtă energie produce un parc de panouri fotovoltaice de 1 MW?

Calculul exact al producției unui sistem de 1 MW este extrem de dependent de locația unde se amplasează panourile fotovoltaice, însă, ca medie, în România, 1 KWP panouri fotovoltaice produce aprox. 1140 KWh energie electrică pe an. Prețul estimat de vânzare este considerat prețul mediu ponderat înregistrat pe piața pentru ziua următoare pentru luna decembrie 2022, în valoare de 1.303,45 lei/MWh comunicat de către OPCOM. De asemenea, am luat în calcul și o depreciere anuală a puterii sistemului de panouri fotovoltaice de 0.6%, însă, aceasta este extrem de diferită în funcție de soluția tehnologică aleasă.

productia estimata a unui parc de panouri fotovoltaice de 1 mw

Rata de rentabilitate a unui parc de 1 MW de panouri fotovoltaice

Din perspectiva cheltuielilor de operare și înlocuire, luând în calcul costuri de operare de 10 Euro/KW (ușor peste media statistică), costuri de operare comercială de 7% din venituri și costuri de înlocuire a invertoarelor și/sau altor elemente în procent de 15% din valoarea investiției (estimată la 800.000 E) o dată la 8 ani (durata lor medie de viață), investiția se prezintă în continuare ca fiind extrem de rentabilă. Din perspectiva aprecierii rentabilității financiare a investiției, aceasta are un IRR estimat la aprox. 32%.

proiectia veniturilor si a cheltuielilor parc fotovoltaic 1 mw

De ce să apelezi la finanțare nerambursabilă pentru o investiție în parcuri fotovoltaice?

Cu toate că, analizând la prima vedere situația investiția este rentabilă cu sau fără finanțare, situațiile particulare legate de teren, cerințe de racordare, sau alegerea unei soluții tehnologice mai avansate în construcția parcului pot crește semnificativ valoarea inițială a investiției. De asemenea, chiar și cu o rată de rentabilitate mare a investiției, costurile sunt semnificative (800.000+ euro), creditarea va scădea indicatorii de performanță financiară. Finanțarea nerambursabilă poate ajuta, pe de-o parte în reducerea acestor costuri, sau poate permite alegerea unei soluții tehnologice mai eficientă și durabilă, în aceiași bani, cu avantaje evidente pe durata de viață a parcului, estimată la 20+ ani.

Spre exemplu, prin fondul de modernizare, cu termen estimat de înscriere – aprilie 2023, costurile cu investiția – CAPEX, pot fi diminuate considerabil, până la nivelul de 425.000 EURO/MW instalat. Pe de altă parte, această finanțare are ca singur element de selecție a proiectelor costul solicitat/MW instalat, determinând astfel crearea unei competiții având ca element central costul, între proiectele înscrise.

Pentru informații detaliate, precum și o analiză inițială gratuită a investiției, vă rugăm să luați legătura cu Andreea Szabo – 0741.404.176 sau [email protected].

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l pe social media!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Articole similare...

Cauți un consultant?

Completează formularul de mai jos pentru a beneficia de o ședință de consultanță gratuită

Cauți consultanță fonduri europene?

Află ce oportunități de finanțare sunt disponibile